HP Windows Telefoons

Verwachte Smartphones

Windows Phone 8

door

windows-phone-8-glossaryWindows Phone 8 is een mobiel besturingssysteem dat eind 2012 op de markt komt. De eerste smartphones met Windows Phone 8 zijn de Samsung ATIV S, HTC Windows Phone 8X en Nokia Lumia 920. Windows Phone 8 is de opvolger van Windows Phone 7.5 en draait op dezelfde kernel als Windows 8, het besturingssysteem voor P.C.'s, laptops en tablets. In dit artikel leggen we kort de eigenschappen van Windows Phone 8 uit, de belangrijkste verbeteringen ten opzichte van Windows Phone 7.5, en de voor- en nadelen ten opzichte van de twee grootste concurrerende mobiele besturingssystemen, Android en iOS.

 

Kenmerken Windows Phone 8

Het meeste in het oog springende kenmerk van Windows Phone 8 is de Live Tiles structuur van het homescreen. De Live Tiles, of hubs, zijn verzamelplaatsen van apps of onderwerpen, zoals de personen hub. Een Live Tile kan overigens ook één app bevatten. De Live Tile bevat ook live (vandaar de naam) informatie, zoals weer informatie of nieuwe berichten. De structuur van het homescreen ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook handig en je kunt je Live Tiles customizen (waarover later meer).

Een ander kenmerk is de integratie met andere Windows producten, zoals een Xbox. Met Windows Phone 8 komt ook een integratie app, waardoor je bestanden kunt synchroniseren met andere Windows (Phone) 8 producten. Als je dus over andere Microsoft/Windows apparaten beschikt dan is een Windows Phone integratie praktisch.

 

Verbeteringen Windows Phone 8

Windows Phone 8 is op enkele belangrijke punten verbeterd ten opzichte van Windows Phone 7(.5). Ten eerste ondersteunt Windows Phone 8 hogere resoluties waardoor de de touchscreen een stuk scherper en mooier zijn geworden. De nieuwe top Windows 8 telefoons komen alle uit met een HD-resolutie, die niet onderdoen voor de beeldschermen van de iPhone 5 of high-end Android smartphones.

Een andere verbetering is dat Live Tiles nu in grootte verstelbaar zijn. Een Live Tile kun je op drie verschillende groottes instellen, waardoor je je homescreen meer kunt customizen dan in Windows Phone 7.5. Een handige hub die Microsoft heeft toegevoegd aan Windows Phone 8 is Rooms, waarin je 'kamers'  kunt aanmaken met personen. In de 'kamer' kun je chatten met de andere gebruikers in deze kamer, evenals berichten en bestanden delen.

Verder gebruikt WP8 Internet Explorer 10, die sneller is dan voorganger. Ook de eerder genoemde integratie met andere Microsoft producten is verder uitgewerkt. Zo kun je je Windows 8 telefoon gebruiken als afstandsbediening voor je Xbox en kun je bestanden synchroniseren over je verschillende Windows producten.

 

Voordelen Windows Phone 8

Een van de belangrijkste voordelen van Windows Phone 8 zijn in het artikel al genoemd: het handige, mooie en in te stellen homescreen. Hiermee onderscheidt windows phone 8 live tilesWindows Phone 8 zich van Android en iOS (iPhone). Ook de integratie met andere Windows 8 producten is een voordeel, aangezien veel mensen Windows producten gebruiken. Als je een Macbook en iPad hebt, dan is de integratie van iOS natuurlijk voordeliger voor je. Veel mensen gebruiken echter Windows op hun laptop of PC en dan is de synchronisatie handig en ook de mogelijkheid om Office te gebruiken op je smartphone is praktisch.

 

Nadelen Windows Phone 8

Hoewel Micrsoft met WP8 een mooi product op de markt brengt, zijn er ook enkele nadelen van het gebruik van Windows Phone 8. Zo heeft de Windows Phone App store beduidend minder (kwalitatieve) apps dan Android en iOs. Wel doet Microsoft hard zijn best ontwikkelaars te motiveren om apps te ontwikkelen voor WP8 en als Windows Phone 8 een succes wordt, zal dit probleem minder worden, omdat het voor ontwikkelaars interessanter wordt om apps te ontwikkelen voor Windows Phone 8. Voorlopig echter moet je als Windows Telefoon gebruiker tevreden zijn met een mindere app market.

Een ander nadeel is het ontbreken van een notification center waarin alle berichten bijeen worden gebracht. Dit is een hoog gewaardeerde feature in andere besturingssystemen en daarom ook vreemd dat Microsoft geen notification center heeft ontwikkeld voor Windows Phone 8. We hopen dat deze met een update snel komt.

 

We hopen dat we je met dit artikel goed geïnformeerd hebben over Windows Phone 8. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, dan kun je ze hieronder kwijt.