HP Windows Telefoons

Verwachte Smartphones

Nokia Lumia 920 vs HTC Windows Phone 8X vs Samsung ATIV S

23 November 2012 door

 

Nu Nokia, HTC en Samsung hun top Windows Phone 8 toestellen hebben gepresenteerd kunnen we deze smartphones met elkaar vergelijken. Samsung presenteerde als eerste een Windows 8 smartphone: de Samsung ATIV S. Het duurde echter een tijdje voordat er meer bekend werd over deze Samsung Windows Telefoon. Nokia presenteerde enkele weken later de Nokia Lumia 920, een smartphone waar we echt onder de indruk van waren. Niet veel later volgde HTC met een Windows 8 smartphone die ze van Microsoft de Windows Phone 8X mogen noemen. In dit artikel zullen we deze Windows 8 telefoons vergelijken met elkaar, zodat je goed geïnformeerd een beslissing kunt nemen.

 

                  Nokia Lumia 920 vs Windows Phone 8X vs Samsung ATIV S Vergelijking

Nokia Lumia 920

nokia-lumia-920

4,5 inch 1280 x 768 pixels

32 GB opslag, niet uitbreidbaar

1,5 GHz dualcore processor

8,7 Megapixel camera

Prijs: ~€600

HTC Windows Phone 8X

htc-windows-phone-8x

4,3 inch 1280 x 720 pixels

16 GB opslag, uitbreidbaar

1,5 GHz dualcore processor

8 Megapixel camera

Prijs: ~€550

Samsung ATIV S

samsung-ativ-s

4,8 inch 1280 x 720

16/32 GB, uitbreidbaar

1,5 GHz dualcore processor

8 Megapixel camera

~€550

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Windows 8 Telefoon Hardware Vergelijking

Qua design springen de Lumia 920 en HTC Windows Phone 8X eruit met hun bonte kleuren. Je moet er natuurlijk van houden, maar de meest mensen vinden deze twee mobiele telefoons er cooler uitzien dan de Samsung ATIV S.

De Samsung ATIV S heeft het grootste scherm van de drie (4,8 inch), gevolgd door de Lumia 920 (4,5 inch) en HTC Windows Phone 8X (4,3). Aangezien in de high-end smartphone markt geldt 'bigger is better', wint Samsung op dit punt. De schermen van de drie Windows telefoon zijn overigens alle scherp en helder en pixels op deze schermen zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Qua rekenkracht doen de Windows 8 smartphones weinig voor elkaar onder. Alle drie beschiken ze over een 1,5 GHz dualcore processor. Op het gebied van opslaggeheugen is er een verschil tussen de Nokia Lumia 920 en de andere twee smartphones, omdat dit geheugen bij de Lumia 920 niet uitbreidbaar is en bij de Windows Phone 8X en ATIV S wel. De 32 GB opslag die de Lumia 920 biedt, is daarentegen wel ruim voldoende voor het merendeel van de smartphone gebruikers.

We vonden de camera van de Nokia Lumia 920 het meeste indrukwekkend van de drie Windows 8 smartphones. Niet alleen biedt het meer megapixels, maar met de camera van de Lumia 920 kun je indrukwekkende foto's maken die zeker in donkere situaties (bijvoorbeeld 's avonds) nog steeds heel goed zijn. Een andere leuke gimmick die de Nokia Lumia 920 biedt, is de mogelijkheid tot draadloos opladen. Nokia doet haar best om draadloos oplaad punten/kussens aan te bieden in diverse koffie ketens, waardoor je als klant je mobiele telefoon kunt opladen, terwijl je geniet van een drankje.

Op het gebied van hardware zijn de verschillen tussen deze drie top Windows 8 telefoons niet groot, maar de Lumia 920 heeft op ons de meeste indruk gemaakt met hip design, mogelijkheid tot draadloos opladen en vooral de uitstekende telefoon camera.

 

Windows 8 Telefoon Software Vergelijking

In tegenstelling tot Android biedt Microsoft hardware fabrikanten niet de mogelijkheid om zogenaamde skins te ontwikkelen voor hun eigen telefoons. Hierdoor zal de UI (user interface) en feel van Windows 8 op elk toestel vrijwel hetzelfde zijn. Wel kunnen fabrikanten zelf apps ontwikkelen en hier maakt ook Nokia tot nu het meeste indruk. Zo biedt Nokia met de Lumia 920 Nokia Maps, voor gratis (offline) navigatie en Nokia City Lens, waarbij je de camera kunt gebruiken om je omgeving te scannen.

 

Windows 8 Telefoon Prijzen

De prijs voor de Samsung ATIV S en HTC Windows Phone 8X ligt rond de €550 bij lancering. Voor een Nokia Lumia 920 moet je zo'n €600 neerleggen. De Nokia Lumia 920 is bij lancering dus €100 duurder dan de concurrerende Windows 8 smartphones.

 

Windows 8 Telefoon Vergelijking Conclusie

Onze top 3 voor de nieuwe Windows 8 smartphones is als volgt: 1. Nokia Lumia 920. 2. HTC Windows Phone 8X en 3. Samsung ATIV S. De Nokia Lumia 920 wint naar onze mening dankzij de uitstekende smartphone camera, hip design en mogelijkheid tot draadloos opladen. Wel betaal je voor de Lumia 920 €50 meer dan voor de HTC Windows Phone 8X en Samsung ATIV S en het is natuurlijk de vraag of consumenten dit extra bedrag over hebben voor netgenoemde features.

De HTC Windows Phone 8X en Samsung ATIV S zijn namelijk ook prima smartphones, waarbij de HTC Windows Phone 8X onze lichte voorkeur had vanwege het mooie design. Daarentegen moeten we ook vermelden dat je voor dezelfde prijs bij een Samsung ATIV S een groter scherm krijgt.

Hopelijk heb je nu genoeg informatie om een keuze tussen deze 3 nieuwe Windows 8 smartphones te maken. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, dan kun je deze hieronder kwijt.

 

Update 4-12-2012 Inmiddels zijn er meer lanceerprijzen bekend en ligt de lanceerprijs van de Nokia Lumia 920 rond de €600. De prijzen in dit artikel zijn daarop aangepast.