HP Windows Telefoons

Verwachte Smartphones

Windows 8 Apps niet beschikbaar voor Windows Phone 8

25-10-2012 Edon van Asseldonk

 

windows-phone-8Microsoft presenteerde vandaag officieel zijn nieuwe besturingssysteem Windows 8. Dit besturingssysteem zal draaien op pc's, laptops, tablets en alles wat er tussen in zit (hybrids, convertibles). Twee van de grootste veranderingen aan dit nieuwe OS zijn de nieuwe interface, die gebruik maakt van live tiles en de Windows 8 Store waarin apps te downloaden zijn.

Volgende week wordt ook het nieuwe mobiele besturingssysteem van Microsoft gelanceerd: Windows Phone 8. Net zoals Windows 8 zal Windows Phone 8 gebruik maken van de live tiles structuur, die we natuurlijk ook al kenden van Windows Phone 7.5.

Nu beide besturingssystemen uiterlijk op elkaar lijken, hoopten we ook dat beide app stores geïntegreerd zouden worden. Alleen zal dit op korte termijn helaas niet gebeuren en dit is heel jammer voor Windows Phone 8 gebruikers.

 

Bij de belangrijkste concurrerende besturingssystemen/ecosystemen iOS (iPhone/iPad) en Android is dit wel mogelijk en dit biedt voordelen voor gebruikers. Als je namelijk een app in iOS koopt kun je deze installeren op je iPad, maar meestal ook op je iPhone en vice versa. Hierdoor hoef je een app maar één keer te kopen en kun je deze op meerdere apparaten gebruiken. Omdat Windows 8 en Windows Phone 8 over een verschillende ontwikkelaarskit beschikken geldt dit principe niet voor Microsoft's mobiele besturingssystemen. Een app in de Windows 8 store hoeft dus niet in de Windows Phone 8 store te staan en andersom. Als een app wel in beide stores staat en jij deze in één van beide stores hebt gekocht, betekent niet dat je deze app op meerdere Windows apparaten kunt installeren. Dit laat Microsoft namelijk aan de app ontwikkelaars zelf over. Voor sommige apps zou dan kunnen gelden dat je die wel maar één keer hoeft te kopen, voor andere niet.

 

Aangezien ecosystemen steeds belangrijker worden in keuze van consumenten voor mobiele apparaten als smartphones en tablets, is de niet aanwezige integratie van apps stores voor Windows mobiele producten een gemiste kans. Sterker nog, het is een nadeel dat Windows Phone 8 biedt ten opzichte van de concurrentie. Wij hopen natuurlijk dat deze integratie zal volgen in de toekomst, maar deze had er natuurlijk al moeten zijn. Een geïntegreerde app store zou een boost kunnen zijn voor Windows Phone 8 smartphones nu en in de toekomst, maar nu moet Windows Phone 8 in zijn eentje de harten van consumenten en ontwikkelaars zien te veroveren.